To je ljubezenska zgodba.

naša zgodba

Na kratko o nas

ZGODBA DRUŽINSKE STRASTI DO MEHURČKOV. GRE ZA OBSESIJO, KI SE JE ZAČELA PRED PETDESETIMI LETI, VELIKO PRED TEM, KO JE PENINA POSTALA NAJNOVEJŠA MODNA MUHA VINARJEV.

Janez Istenič je bil v mladosti strasten športnik, po diplomi iz enologije pa se je uspešno lotil kariere kot vinar v eni od jugoslovanskih državnih vinskih kleti v šestdesetih letih prejšnjega stoletja. Nad mehurčki je bil navdušen že od samega začetka, prelomnico pa je pomenila pridobitev štipendije za študij v Franciji, kar ga je popeljalo v pokrajino Šampanjo. Po vrnitvi je ugotovil, da je vinograd njegovega tasta, ki je prideloval vina z „značilno svežino“, podoben vinogradom v Šampanji, kjer raste grozdje z veliko vsebnostjo kislin.

S prihranki mu je uspelo kupiti nekaj zemlje in opremo. Janez Istenič je tako v Sloveniji postal prvi zasebni pridelovalec penine, pridelane z vrenjem v steklenici. Leta 1968 sta se rodila njegovo prvo vino in hči, oba pa je poimenoval Barbara.


Vinska klet je znana po svojih prizadevanjih za popolnost z uporabo sodobne opreme, s čimer se zagotavljata le najkakovostnejši samotok in dolgo počasno dozorevanje v steklenici, ki daje drobne in dolgotrajne mehurčke. Ena od značilnosti vinske kleti je njena osredotočenost na uporabo stare, tradicionalne sorte grozdja rumeni plavec pri pridelavi več vin. Ta je znana po sveži kislosti, pa tudi po pristni lokalni noti, ki jo daje.

Priznanja

Istenic

Uvozniki & distributerji