50 let Isteničeve penine

04. 10. 2018

Pred 50 leti se je začela zgodba o penini iz bizeljskih vinogradov. Pisati jo je začel mladi enolog Janez Istenič, ki je med vrhunskim športnikom in vinarjem izbral slednje. Na dan, ko se mu je rodila hči, je v tastovem vinogradu v Stari vasi na Bizeljskem ta dan potrgano grozdje namenil pridelavi penine. Bil je prvi zasebni pridelovalec penin v Jugoslaviji in vpisal Bizeljsko na zemljevid za penino primernih vinorodnih pokrajin.

Ob jubileju je s svojo družino na posestvu v Stari vasi gostil številne prijatelje, ki so ob izbrani hrani okušali in uživali v mehurčkastem bogastvu iz njihove kleti. Za uvod v praznovanje so učenci OŠ Bizeljsko zapeli himno, ki jo je Isteničevi penini  napisal in uglasbil njihov glasbeni učitelj Vilko Urek. Učenci so s svojim petjem zbrane navdušili tudi v nadaljevanju programa, ki ga je povezovala Suzana Vahtarić. Svojo poslovno pot in vpetost cele družine vanjo je predstavil  magister Janez Istenič, sin Miha pa je poudaril, da so blagovna znamka Istenič vsi zbrani, ki so na nek način zaslužni za prvih pet desetletij podjetja in zagotovilo za uspešno poslovanje na poti k novim jubilejem.

Pohvale za dosežene uspehe jim je izrekel tudi Steven Spurrier, ki velja za svetovno avtoriteto na področju vinarstva. Profesorica dr. Slavica Šikovec, je obudila spomine na študentska leta bodoče vinarske legende Janeza Isteniča. Ob čestitkah mu je župan Ivan Molan podelil županovo plaketo, predsednica  sveta krajevne skupnosti Bizeljsko Matejka Kmetič pa plaketo krajevne skupnosti ter Vesna Kunej plaketo čebelarja v imenu turističnega društva Bizeljsko, kateremu je dolga leta predsedoval. Tudi Lojze Kunej je v čustvenem govoru predstavil poslovno pot pionirja na področju penin. Bil je prvi in mnogim vzornik, saj ima danes v Sloveniji že okrog 250 sledilcev. Ob jubileju je izšla tudi knjiga, v kateri avtor Marjan Fortin predstavi Janeza od vrhunskega športnika do vinarske legende.

Lea Babič

http://www.bizeljsko.si/50-let-isteniceve-penine/

Video RTV Slovenija:

https://4d.rtvslo.si/arhiv/slovenska-kronika/174566257