Dan čistega užitka za vse hedoniste ob častitljivem jubileju penin Istenič

01. 10. 2018

Med bizeljskimi griči bodo obiskovalce dneva odprtih vrat razvajali z najboljšimi slovenskimi peninami in jedmi vrhunskih chefov na Mini Odprti kuhni.

Pred dobrim mesecem dni je družina Istenič v svojih vinogradih opravila že petdeseto trgatev, okroglega pol stoletja pridelave vrhunskih slovenskih penin pa bodo proslavili s posebnim dogodkom za vse ljubitelje te žlahtne kapljice. Na posestvu Istenič v Stari vasi vabijo v soboto, 6. oktobra, ko bodo od 11. do 21. ure obiskovalkam in obiskovalcem med romantičnimi bizeljskimi griči postregli s štirimi vrstami lastnih penin in gurmansko spremljavo. Za slednjo bodo na stojnicah Mini Odprte kuhne poskrbeli vrhunski kuharski mojstri, in sicer  izvrstni Jorg Zupan iz restavracije Atelje, mojster peke in dimljenja mesa Ivan Kastelic iz Dnevnega bara Pr' Mrtinet,  avtor najboljše pašte na svetu Jure Tomič iz restavracije Debeluh ter Željka Bohar iz Torterije, kjer ustvarja božanske sladice. Najbolj radovedni se bodo ob 11., 13., 15., 17. in 19. uri gotovo razveselili tudi vodenih ogledov vinske kleti, v kateri zori in na svoj pravi trenutek čaka okoli pol milijona steklenic.

"Ko smo konec avgusta obirali grozdje na naši že petdeseti trgatvi, so nas prevevali res posebni občutki," je pred dogodkom priznal Miha Istenič, direktor podjetja. S peninarstvom se je pričel ukvarjati njegov oče Janez Istenič, ki je leta 1968 v Stari vasi kupil zapuščeno kmečko hišo in deset arov vinograda ter pridelal prvo penino po klasični metodi, ki jo je poimenoval po prav tedaj rojeni hčerki. In kdo danes ne pozna penine Barbara, ki je sloves Isteničevih penin prva ponesla preko domovine in po svetu. Največkrat je polsuha ali suha, pridelana iz laškega rizlinga, chardonnaya in rumenega plavca, ter izjemno družabna, primerna za vse jedi in priložnosti.

Seveda bo Barbara ena od štirih penin, s katerimi bodo Isteniči postregli na dnevu odprtih vrat, poleg nje pa bo družina Istenič predstavila še penine Gourmet Rose 2015, Prestige Brut 2011 in No.1. Gourmet Rose 2015 je zelo suha penina polnega okusa in igrivih mehurčkov iz grozdja sorte modri pinot. Penino Prestige Brut 2011 Isteniči pridelujejo izključno iz najboljših letnikov sorte chardonnay, ki penini daje nežen in prefinjen karakter, ter sorte modri pinot, ki ji oblikuje čudovito, čvrsto telo. Penina No.1 pa je, kot pove že ime, preprosto najboljša. Zelo suha, kompleksna in zrela penina nastaja samo ob najboljših letnikih in v omejenih količinah ter že več kot dve desetletji pobira nagrade na najpomembnejših svetovnih ocenjevanjih.

Dogodek, ki si ga lahko kot kanček jesenskega razvajanja za 2 evre za kozarec penine in 5 evrov za krožnik privoščijo vsi ljubitelji vsega dobrega, bo potekal v vsakem vremenu.