Vinske pokrajine Španije - Andaluzija in Maroko

11. 02. 2019

25. april – 4. maj 2019

Letošnje potovanje nas bo po poneslo v vinske pokrajine južne Španije v Andaluzijo in v afriški Maroko. Najprej obisk južne Španije pokrajine Andaluzija. Gojenje trte in proizvodnje vina gre tisočletja nazaj vse do Feničanov, ki so bili izredni morjeplovci in so bili prvo ljudstvo, ki je zaplulo skozi Gibraltarska vrata. Topografija, geologija in mediteransko podnebje z različnimi mikroklimami. Povprečna temperatura je 16ºC. Brez pozebe, neviht in veliko sonca daje pokrajinam odlične pogoje za izvrstno kvalitetno vino. Imajo tudi 16 vrst avtohtonih lokalnih sort grozdja in vrsto trt katerega porekla ne poznamo.

Dalje poletimo v Maroko in prvič obiščemo muslimansko deželo v severni Afriki kjer imajo tudi vinske kleti. Tudi v Afriki so gojili trto in delali vino že pred tisočletji. Ko so muslimani zavzeli Maroko se je proizvodnja vina ustavila vendar so jo oživili Francozi v začetku prejšnjega stoletja kar se je ohranilo do danes

Program Potovanja

1 dan – 25. april / četrtek  – Benetke / Andaluzija / Jerez  Q                             V, N,

Opoldne poletimo iz Benetk v Andaluzijo v mesto Jerez. Nastanitev v hotelu nato pa na večerjo s predstavo flamenka. Jerez je rojstni kraju plesa flamenka. Iz tega mesta prihaja največ slavnih plesalcev, pevcev, kitaristov  v vsej zgodovini flamenka že več kot  100 let. Je pa slaven tudi zaradi sherry vina, konjev in motornih koles. Od leta 1987 je prizorišče Grand Prix tekmovanja z motornimi kolesi. Leta 2014 pa dobi mesto priznanje Capital of Wine. Nočitev v Jerezu.

2 dan – 26. april / petek  –   Jerez / Seville           v        å         Z, V, N,

DOC: JEREZ-XÉRÈS-SHERRY, Ta regulativni Svet je najstarejši v Španiji. Grozdje sicer gojijo v osmih pokrajinah, postopek zorenja pa se izvaja izključno v kraju Jerez de la Frontera, El Puerto de Santa María in Sanlúcar de Barrameda. Samo 3 vrste grozdja  uporabljajo za Fino sherry vino: palomino,pedro ximéne in muscatel.

Obiskali bomo vinsko klet González Byass. Leta 1835 je Manuel María González Ángel kupil vinograd, ustanovil vinsko klet in začel dolgo potovanje predano svetu vina. Neprecenljivo pomoč mu je nudil stric Tio Pepe, ki ga je naučil vse kar je rabil vedeti o skrivnosti pridelave sherry vina. Zato je poimenoval prvo klet po njem “Solera del Tío Pepe”. Ogled kleti in pokušnja najboljšega Fino Sherry vina. Prosto za kosilo.

Popoldne z avtobusom odhod v glavno mesto Andaluzije v Sevillo. Ogled mesta in njegovih znamenitosti. Četrto po velikosti in edino špansko rečno pristanišče na reki Guadalquivir. Mitološki ustanovitelj mesta je Herkules sicer pa zgodovina seže v rimske čase, 2200 let nazaj. Od osmega stoletja pa tu vladajo muslimani in je muslimansko avtonomno središče do 13 stl. ko ga ponovno zavzame Frideric III in ga vključi v svojo krščansko kraljevino gradov. Od tu je začel potovanje slavni pomorščak Magellan, ki je prvi obkrožil planet. Po odkritju Amerike se je začela zlata doba za Seville saj je pristanišče imelo monopol nad transportom v novi svet. Večerja in nočitev v Sevilli.

3 dan – 27. april /sobota – Seville / Montilla / Cordoba/ Granada         v å                          Z, V, N,

Pokušnja in ogled bo v najstarejši vinski kleti pokrajine Andaluzije v kleti Bodegas Alvear. Alvear družina se je preselila s severa v Montillo daljnega leta 1729 in začeli s vinogradništvom sedaj osem generacij kasneje so lastniki 300 hektarjev vinogradov posajenih predvsem s grozdjem Pedro Ximéne. Poleg sladkih vin pridelujejo tudi suha vina. V kleti še vedno uporabljajo glinene posode (tinajas) predvsem za shranjevanje pa tudi za delno vrenje vina. Več kot 40% vina izvozijo so pa tudi eni prvih, ki so začeli stekleničiti tudi vina istega letnika.

Popoldne pa ogled Cordobe.(UNESCO center starega mesta). Prvi naseljenci so bili Neandertalci (42000 let) Kasneje Rimsko mesto katerega so zavzeli Visigoti in kasneje muslimani (Umayad dinastija). Cordoba postane glavno mesto emirata kasneje pa kalifat Cordoba, ki je zajemala večino južne Španije . V 10 stl. Je bil eden največjih mest v tedanji Evropi. V trinajstem stoletju jo zopet zavzamejo kristjani. Ohranjeno je veliko mavrske arhitekture kot Mesquita, danes je to katedrala. Alcázar in stari rimski most so rekonstruirali. Cordoba je najbolj vroče mesto v Španiji in julija in avgusta dosega 37 °C. Pot nadaljujemo v Granado kjer imamo večerja in nočitev v hotelu.

4 dan -  28. april / nedelja   –  Cordoba /  Granada          vå                 Z, V, N,

Po zajtrku odhod v pokrajino Altiplano de Sierra Nevada (Granada). Poznano po Vino de la Tierra ali originalno vino pokrajine, ki je ponovno začelo proizvajati vino visoke kakovosti tako bele kot rdeče sorte grozdja. Verjetno najvišje kleti v Evropi. Prvi postanek na ogled in pokušnjo vin v kleti Bodegas Pago de Almaraes. Mlada moderna klet kjer bomo spoznali zgodovino proizvodnje vina od feničanskih dni pa do danes. Njihova želja je bila spoštovanje do okolice in tradicionalne arhitekture, ki je predstavljena v glinenih jamah tipičnih za pokrajino. V takih jamah dozoreva njihovo vino. Posebno podnebje, visoko v gorah, z malo vlage daje odlične pogoje za rast grozdja.  Kasneje ogled Granade in sprehod po legendarnem Albayzínu, mavrski četrti (UNESCO) in večerja v starem mestu. Nočitev v Granadi.

5 dan – 29. april /ponedeljek – Granada / Ronda  v  å            Z, V, N,

Odhod z avtobusom v mesto Ronda, rojstni kraj modernih bikoborb. Sredi odlične poljedelske pokrajine na 500 m. višine daje odlične pogoje za izvrstno vino. Ogled in pokušnja vin v kleti Bodega Garcia Hidalgo. Mali donos, ročno obrano grozdje daje odlične rezultate za vrhunska vina iz grozdja kaberne, sirah, merlot. Po pokušnji povratek v Rondo, starodavno mestece na vrhu pečine. Obrambno mesto Mavrov. Prosto popoldne večerja pa v lokalni restavraciji. Nočitev v Rondi.

6 dan  - 30. april / torek –     Ronda / Jerez / Casablanca  Q                              Z, V, N,

Polet v Maroko v mesto Casablanca (bela hiša) Transfer v hotel na večerjo in nočitev.

Casablanca leži ob Atlantskem oceanu in je največje mesto v Maroku. Največje pristanišče v Maroku in finančni center dežele. Naselili so ga Berberi že v 7 stl. p.n.š. Feničansko in kasneje rimsko pristanišče. Nato ga zavzamejo arabci in v 15 stl. ga zavzamejo Portugalci in imenujejo Casa Branca. V 19 stl. Maroko zavzamejo Francozi in vladajo vse do 1955 ko se maročani osvobodijo francoske nadvlade.

7 dan – 1. maj / sreda   –  Casablanca /  Fez                    vå                  Z, V, N,

Po zajtrku odhod proti notranjosti. Od finančnega glavnega mesta Casablanke v administrativno prestolnico Rabat, ki ravno tako leži na obalah Atlantika. Od 16 do 18 stl. glavno pristanišče piratov. Rabat je eno od štirih imperialnih mest v Maroku. Ogled mesta in njegovih znamenitosti predno se odpravimo v notranjost dežele proti vznožju gorovja  Atlasa, v rodovitno dolino Saiss. Obisk ogled in pokušnja vin v vinski kleti pred nastanitvijo v hotelu v mestu Fez nekdanjemu imperialnem mestu in drugemu po velikosti v Maroku. Večerja in nočitev.

8 dan – 2. Maj / četrtek  –  Fez        vå                                                    Z, V, N,

Fez ali Fes po francosko je mesto s najstarejšo univerzo na svetu ustanovljeno leta 859. Mesto je obdano s starim srednjeveškim zidom in ga primerjajo s Jeruzalemom. Ima najbolj ohranjeno staro mestno jedro (Medina) v arabskem svetu. Pravi labirint v Medini je tudi največji mestni center brez avtomobilov. Prevozna sredstva so osli mule in samokolnice. Vodeni ogled mestnih znamenitosti in prosto za kosilo pred obiskom vinske kleti v dolini Saiss. V muslimanski deželi vinske kleti niso najbolj popularne oziroma jih ne reklamirajo kaj dosti. Čeprav so trto gojili že Feničani so vinograde obnovili šele Francozi. Vinska industrija je sicer v porastu vendar večino vina izvozijo. Večerja in nočitev v Fezu.

9 dan – 3. Maj / petek –  Fez /           vå                                                                                       Z, V, N,

Po zajtrku odhod v še eno srednjeveško imperialno mesto Meknes. V 9 stl. so ta kraj naselili Berberi iz Tunizije s imenom Miknasa. Poljedelski center na križpotju pomembnih prometnih poti v Maroku. V bližini kar nekaj vinskih kleti in eno od njih bomo obiskali po ogledu mestnih znamenitosti. Meknes ni tako slavno kot Fez ali Rabat je pa za to bolj prijeten za turiste ki prihajajo v čedalje večjem številu. Večerja in nočitev v Meknesu.

10 dan – 4. maj/ sobota   –  Meknes / Casablanca           v        Q                                         Z,

Po zajtrku transfer na letališče v Casablanci za let domov.

Cena potovanja

Na osebo v dvoposteljni sobi:          2360,- EUR   

Doplačilo za enoposteljno sobo:       377,- EUR                          Min. št. udeležencev : 20 oseb

Cena letalskih vozovnic je okrog 700 € vendar ne dobim skupinske cene od letalskega prevoznika.

Na te cene čakam že nekaj tednov. Preko interneta pa lahko kupim največ 6 ali 9 kart naenkrat. danes je cena okrog 700 € (Benetke – Jarez – Casablanca – Benetke) najcenejša varijanta.

Cene letalskih prevoznikov se spreminjajo vsak dan glede na povpraševanje. Te cene pa so vsak dan dražje, zato se prijavite čim prej! Ne odlašajte! Pošljite nam prijavnico s plačano varščino, da lahko kupimo letalske vozovnice in plačal varščino v hotelih in za avtobus.

V ceni je všteto:

►Letalske vozovnice ► Prevoz na letališče ► 9 nočitev v hotelih 3 - 4**** (N)► 8 obiskov kleti in pokušnja vin ►  Flamenco show ► 9 x večerja (V) ► Prevoz po programu s turističnim avtobusom ► Lokalno vodenje po programu ► vstopnine za vse oglede v programu ► Spremstvo slovenskega vodiča

► organizacijo potovanja.

V ceni ni všteto:

☻ Prehrana izven programa☻ Storitve po osebnih naročilih ☻ Napitnine☻ ☻ Rizik odpovedi potovanja (4,43% vrednosti potovanja) ☻ Zdravstveno zavarovanje v tujini z asistenco (vsa zavarovanja vam lahko uredimo)

OKARINA d.o.o.                   Davčna št. SI37284193, TRR: SI56 6100 0001 8830 472

Pri : Delavski hranilnici d.d. Miklosiceva 5, 1000 Ljubljana Slovenia / sklic na št: 250419

Ob prijavi najkasneje do 1. marca 1500 €

Do 25. marca plačilo preostalega dela.

Potrdilo o plačilu pošljite na naslov: Okarina d.o.o., p.p. 2937 – 1001 Ljubljana. Tel.: 01 2562618/ GSM: 041 336323 / 040 888 599    E-pošta: borut@okarina.si  /  www.okarina.si